Sykkelen

Borte hele dagen

Jeg har aldri eid en sykkel med bukkestyre, men jeg tar alikvell noen lange dager på sykkelen nå og da. Med smale dekk kan jeg fint legge bak meg over 100 km på èn dag og jeg har sett det meste av Østlandet fra sykkelen min. Jeg skjønner godt de som kun bruker landeveissykler, i det man kommer inn i siget glir man inn i en slags hypnose og det hele blir en slags meditativ opplevelse.

Når jeg kjenner at behovet kommer legger jeg gjerne opp en rute som tar meg hele dagen, det har også hent at jeg har lagt inn en overnatting på veien. Jeg er ganske interessert i kunst og sykler ofte til gallerier som Jeløya utenfor Moss eller Blåfargeverket. Jeg har vært på Hadeland glassverk og ved søsterkirkene, sett slusene i Fet og Vikingmuseet i Tønsberg. Den verste bøygen med å sykle rundt på Østlandet er faktisk det å komme seg ut av byen, jeg tar gjerne toget et stykke ut før jeg hiver meg på sykkelen.

Norske bilister tar for det aller meste hensyn når jeg skykler på landeveien, men der hvor det brukbar gangsti legger bruker jeg som regel denne. Før var jeg mer vågal og uvøren, men med alderen merker jeg at terskelen ligger høyere og jeg har et mer realistisk forhold til hvor sårbar jeg faktisk er som syklist i trafikken.  Til min daglige bruk av sykkelen i byen bruker jeg aldri hjelm, ikke i skogen heller, men på lengre turer langs landeveien gjør jeg det. Dette er jo egentlig helt på trynet da jeg jo er mye mer utsatt i bytrafikken enn jeg er på en gangsti på landet. Jeg vet dette er en veldig feil holdning og jeg har overhodet ingen rasjonell forklaring på det annet enn min egen forfegelighet…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*